Program szuka leku na raka
25 listopada 2013, 14:17Specjaliści z IBM-a i Baylor College of Medicine opracowali oprogramowanie, które czyta prace naukowe w poszukiwaniu lekarstwa na raka. Obecnie oprogramowanie analizuje ponad 60 000 prac dotyczących proteiny p53. Bierze ona udział w powstawaniu nowotworów
Kwas liponowy reguluje zegar biologiczny
18 lipca 2014, 11:18Kwas liponowy, który w największych ilościach występuje w szpinaku, brokułach i podrobach, resetuje i synchronizuje rytmy okołodobowe.
Antytoksyna bez skutków ubocznych z surowicy dydelfa
23 marca 2015, 11:53Amerykańscy naukowcy postanowili wykorzystać peptyd z surowicy krwi dydelfów, by stworzyć antidotum na ukąszenia jadowitych węży. Jak wyjaśniają, dzięki niemu można by uratować tysiące żyć rocznie, nie wywołując przy tym skutków ubocznych dzisiejszych terapii.
Dieta wysokotłuszczowa sprawia, że mikroglej fagocytuje synapsy
27 listopada 2015, 12:45Wysokotłuszczowa dieta nie tylko wywołuje otyłość, ale i skłania zwykle aktywny mikroglej do prowadzenia osiadłego trybu życia. Skutkuje to zniszczeniem synaps.
Biolodzy badają białkowe sekrety delfinów
14 października 2016, 12:05W surowicy krwi delfinów występują bardzo wysokie stężenia pewnego przeciwutleniacza - cysteaminy.
Cukier trehaloza wspomaga makrofagi w walce z miażdżycą
7 czerwca 2017, 11:46Trehaloza, która stanowi główny cukier hemolimfy owadów i występuje w grzybach, np. drożdżach, pomaga w leczeniu miażdżycy.
Glutenowy sposób na łamliwe włosy i rozdwojone końcówki
8 lutego 2018, 06:33Szampon z pszennym glutenem odtwarza mostki dwusiarczkowe, które łączą poszczególne łańcuchy keratyny, zapewniając trwałą konstrukcję włosa.
Drożdżak bielnik biały może pokonywać barierę krew-mózg i powodować stan zapalny
5 stycznia 2019, 05:40Drożdżak bielnik biały może pokonywać barierę krew-mózg myszy i wyzwalać odpowiedź zapalną, która skutkuje tworzeniem struktur ziarniniakowych oraz czasowymi łagodnymi problemami pamięciowymi. Co istotne, ziarniniaki mają wspólne cechy z blaszkami występującymi w chorobie Alzheimera, co uzasadnia prowadzenie badań nad długofalowymi neurologicznymi konsekwencjami przetrwałego zakażenia C. albicans.
Popularny dodatek do żywności wywołuje cukrzycę i otyłość?
25 kwietnia 2019, 12:16Konsumpcja propionianu, popularnego dodatku do żywności, który jest szeroko używany w wypiekach czy dodatkach smakowych, zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za otyłość i cukrzycę. Badania, z których płyną takie wnioski, prowadzili naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health we współpracy ze specjalistami z Brigham and Women’s Hospital oraz Centrum Medycznego Sheba w Izraelu
Hydrożelowa powłoka zapobiega oblodzeniu aż na 3 sposoby
30 stycznia 2020, 13:39Dzięki amerykańsko-chińskiej współpracy powstała hydrożelowa powłoka, która zapobiega tworzeniu się lodu aż na trzy sposoby. Naukowcy podkreślają, że inspirowali się naturalnymi mechanizmami, które nie dopuszczają do zamarzania krwi kilku gatunków ryb z Antarktyki.